Virkatut, näyttävät sisätossut (ohje)

Olen aiemminkin virkkaillut näitä jalanlämmittimiä, mutta viimeisimmästä parista on jo aikaa. Idean näihin sain lankalaatikon siivouksessa löytyneistä virkatuista kukista, jotka lojuivat laatikon pohjilla. Ensin mietin virkata/ommella pipon johon kukkakoristeen liittäisin. Ja ehkä sellainen vielä valmistuukin.. :) Laitoin teille nyt ohjeen ylös näihin superhelppoihin töppösiin. Alkuperäinen ohje
löytyy Punomon nettisivuilta ja on nimeltään Minni tossut. Monet teistä onkin varmasti niitä virkannut. Tästä pääsette ohjeeseen. Näissä tossuissa on hieman eroja, sillä virkkasin nämä pylväillä, mutta perusidea aikalailla sama.

Käytin virkkaukseen Novitan- Miamia (mustaa) sekä kukkiin Novitan Kartanoa (keltainen, valkoinen ja musta). Tossuun käytin virkkuukoukkua 3,5 ja kukkiin 2,5, Tossut ovat noin kokoa 40/41. Saat tossuista pienemmät vähentämällä kierroksien määrää. 

HUOM! Jokainen kierron aloitetaan virkkaamalla 3 kjs, ja jokainen kierros suljetaan piilosilmukalla.

1. Tee lankalenkki ja virkkaa siihen 6 ks.
2. 2 p jokaiseen silmukkaan = 12 p
3. 1 p, 2 p seuraavaan, 1 p, 2 p seuraavaan...
4. 2 p, 2 p seuraavaan, 2 p, 2 p seuraavaan...
5. 3 p, 2 p seuraavaan...
6. 4 p, 2p seuraavaan...
Seuraavat 3 kierrosta virkkaa 1 p jokaiseen silmukkaan. Tässä vaiheessa työ näyttää kuten kuvassa 1.

7. Aloita kierrokset samaan tapaan kuin aiemmat. Virkkaa kuitenkin vain 23 p. Käänny virkkaamalla taas 3 kjs ja virkkaa taas 1 p jokaiseen silmukkaan. Jatka näin seuraavan 9 kierroksen verran. (tai jos haluat pienemmät tossut, virkkaa vähemmän kierroksia)

Voit halutessasi tehdä reunoista hieman korkeammat, jolloin voit virkata pylväitä enemmän ennen kääntymistä. Nämä ovat aika avonaiset. :)

8. Aloita kuten aikasemmat kierrokset, eli virkkaa kääntymiseen 3 kjs. Virkkaa samaan silmukkaan vielä toinen pylväs. Virkkaa seuraavaan silmukkaan 1 p, ja seuraavaan taas 2 p. Virkkaa taas normaalisti 1 p jokaiseen silmukkaan, paitsi virkkaa kolmanneksi viimeiseen silmukkaan taas 2 p, väliin 1 p seuraavaan silmukkaan, ja viimeiseen silmukkaan taas 2 p. ( Tämän vaiheen voi halutessaan jättää väliin ja virkata kantapäähän asti ilman lisäyksiä.)
9. Virkkaa vielä 2 kierrosta normaalisti, 1 p jokaiseen silmukkaan. Päättele työ ja jätä lankaa ompelemista varten. Ompele sitten kantapää umpeen.

10. Virkkaa kiinteitä silmukoita tossun reunan ympäri. Tee samalla kierroksella jalkalenkit, kumpaankin tossuun vastakkaisille puolille. Jalkalenkki virkataan seuraavasti: Virkkaa 18 kjs. Virkkaa sitten vielä muutama ketjusilmukka napin koosta riippuen napinläveksi. Itse virkkasin 8 kjs. Virkkaa sitten 1 ks jokaiseen 18 ketjusilmukkaan. Katso kuva 3.

11. Ompele nappi paikalleen ja valmista on! :)

Koristeiksi tossut saivat näyttävät, isot kukat.


Iso kukka:

1. Virkkaa 6 kjs ja sulje renkaaksi piilosilmukalla.
2. 3 kjs (ensimmäinen pylväs) + 1 kjs, 1 p renkaaseen, 1 kjs. Toista niin monta kertaa että renkaassa on yhteensä 10 pylvästä.
3. Virkkaa jokaisen kjs-ketjuun 3 p ja väliin 2 kjs.
4. Virkkaa kjs-ketjuun 2 p, 2 kjs, 2 p. Toista koko kierros loppuun.
5. Virkkaa samoin kuin edellinen kierros.
6. Pylväsryhmien keskelle 7 p ja väliin 1 ks. Toista kierroksen loppuun saakka.

Pieni kukka on virkattu täysin 8-terälehtisen afrikankukan ohjeella. En löytänyt ohjetta netistä mistään, joten tässä se lyhykäisyydessään:

1. Virkkaa 5 kjs ja sulje renkaaksi piilosilmukalla.
2. 3 kjs (ensimmäinen pylväs) 1p, 2 kjs *2p, 2kjs*, virkkaa kunnes renkaassa on kahdeksan 2 pylvään pylväsryhmiä.
3. Virkkaa jokaisen kjs-ketjuun 3 p ja väliin 2 kjs.
4. Virkkaa kjs-ketjuun 2 p, 2 kjs, 2 p. Toista koko kierros loppuun.
5. Pylväsryhmien keskelle 7 p ja väliin 1 ks.
6. 1 ks jokaiseen silmukkaan. Virkkaa terälehtien väliin tuleva kiinteäsilmukka kuten kuvassa, neljännen kierroksen pylväsrymien väliin.


Sitten vain ompelet kukat kiinni tossuihin, ja valmista on! :)Kommentit

 1. Onpa tosiaan näyttävät tossut, tosi hienot! Väriyhdistelmä toimii hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ite tykkään näistä väreistä kyllä myös, on jo jonkin aikaa ollut joku keltainen kausi menossa :)

   Poista
 2. Kivat tossut, kokeilulistalle menee kyllä :)

  VastaaPoista
 3. Ihanat! Ja kauniita virkkuuksia muitakin täällä.

  VastaaPoista
 4. Mä olen niin hirveen laiska, että aion kokeilla tota ohjetta paksummalla langalla ja puikolla.. Vähän tuo kierrosmäärät vaan vähän mietityttää... Samankokoisia olisin tekemässä kun tässäkin..

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit