Siirry pääsisältöön

Bolero & hiuspanta (ohje)

Sain nyt virkattua tytön synttärimekkoon sopivan boleron ja hiuspannan. Tai no tiedä niin siitä sopivasta mutta itse olen tyytyväinen kyllä. Kirjailin teille ohjeen ylös ja laitan sen nyt tänne kaikkien iloksi. Valmiissa työssä huomasin pari epäkohtaa jotka olen yrittänyt ohjeeseen korjata, toivottavasti onnistuneesti. :)


Virkkaukseen käytin Novitan Kartano-lankaa ja koukkua nro 2,5. Boleron koko on noin 86/92cm. Jos virkkaat paksummalla langalla ja koukulla, koko isonee luonnollisesti. :) Näihin virkkauksiin 1 kerä riitti oikein hyvin, mutta boleroon on mahdollista virkata myös pitkät hihat, jolloin lankaa tarvitsee kaksi kerää.

Työ aloitetaan alareunasta ja lanka katkaistaan vasta ihan yläreunassa.

1. Virkkaa 140 kjs + kääntymiseen 3 kjs. Jätä väliin 2 silmukkaa, eli virkkaa koukusta laskien 6:nteen silmukkaan 5 p. Jatka virkkausta virkkaamalla joka 5:nteen silmukkaan 5 p. Viimeisen pylväsryhmän virkattuasi jätä kaksi silmukkaa väliin ja virkkaa aivan viimeiseen ketjusilmukkaan 1 p.
2. 1 kjs kääntymiseen. Virkkaa jokaiseen silmukkaan 1 ks. Jatka kierroksen loppuun asti.
3. Virkkaa pylväsryhmiä ja kiinteitä näin kierroksittain. Virkkaa yhteensä 5 kierroksta, 3 pylväsryhmäkierrosta ja 2 kiinteää kierrosta.
4. Aloita virkkaamaan kiinteitä silmukoita kuten aiemmilla kierroksilla, 6:nnen pylväsryhmän keskikohtaan saakka (HUOM! Itse virkkasin työssäni 7:nteen pylväsryhmään, ja mielestäni etuosasta tuli liian iso, Näin boleron pitäisi istua hieman paremmin.) Virkkaa sitten 50 kjs ja yhdistä ketju kiinteällä silmukalla seuraavan pylväsryhmän keskimmäiseen silmukkaan. Jatka taas kiinteitä normaalisti, mutta tee samanlainen hihan suu myös toiselle puolelle.

Tässä vaiheessa työ näyttää tältä:5. Virkkaa taas pylväsryhmät normaalisti, virkkaamalla pylväsryhmät myös ketjusilmukkalenkkeihin.
6. Jatka virkkausta näin, kunnes olet virkannut hihan reunasta laskien 3 pylväsryhmäkierrosta, ja 2 kiinteää kierrosta.
7. Aloita taas kiinteiden virkkaus normaaliin tapaan, mutta hihan kohdalla vähennä silmukoita hyppäämällä jokatoisen pylväsryhmän keskimmäisen silmukan yli. (Eli kun hiha alkaa, virkkaa ensimmäinen pylväsryhmän kohdalla vielä normaalisti, 1 ks jokaiseen silmukkaan. Seuraavassa hyppää pylväsryhmän keskimmäisen silmukan yli jne.) Virkkaa väliosuus normaalisti, mutta tee samat vähennykset myös toisesta hihasta.
8. Virkkaa seuraavat 3 kierrosta ilman vähennyksiä (2 pylväskierrosta, 1 kiinteäkierros.)
9. Tällä kierroksella vähennetään taas. Virkkaa kiinteitä silmukoita jälleen hihaan asti normaalisti. Hihan kohdalla vähennä silmukoita hyppäämällä jokaisen pylväsryhmän keskimmäisen silmukan yli. Virkkaa taas välissä kiinteät normaalisti, samanlaiset vähennyksen myös toisessa hihassa.
10.  Virkkaa seuraavat 3 kierrosta ilman vähennyksiä (2 pylväkierrosta, 1 kiinteäkierros)
11. Aloita virkkaamalla kiinteitä silmukoitan hihan alkuun saakka. Hihan kohdalla vähennä silmukoita seuraavasti: Virkkaa 2 ks normaalisti, jätä yksi silmukka väliin, 2 ks, yksi silmukka väliin, 2 ks.. jne. Tee samanalainen vähennys myös toisessa hihassa. Väliosan sekä lopun virkkaa normaalisti 1 ks jokaiseen silmukkaan.
12. Virkkaa pylväsryhmiä normaalisti, 5 p joka 5:nteen silmukkaan.
13. Virkkaa samoin kuin kierros 11.
14. Virkkaa pylväsryhmiä normaalisti...
15. Aloita virkkaamaan kiinteitä normaalisti, hihan kohdalla hyppää jokatoisen silmukan yli. Väliosa virkataan jälleen normaalisti 1 ks jokaiseen silmukkaan, ja vähennykset tehdään taas hyppäämällä jokatoisen silmukan yli toisenkin hihan kohdalla.
16. Virkkaa 3 kjs kääntymiseen, ja virkkaa seuraaviin 28:saan silmukkaan 1 p. Tämän jälkeen virkkaa aina kaksi pylvästä yhteen (Eli: Aloita virkkaamaan pylvästä, mutta älä kuitenkaan tee viimeistä langan vetoa.. aloita tekemään toista pylvästä viereiseen silmukkaan, ja vedä lanka sitten kaikkien koukulla olevien kolmen (3) langan läpi. ) Jatka virkkausta näin aina toisen hihan etureunaan saakka, eli myös niskanpuolen läpi. Virkkaa viimeisiin 28:saan silmukkaan taas 1 p.
17. Jatka pylväiden virkkausta työn reunojen ympäri. Katkaise ja päättele lanka.

Tässä vaiheessa liivin pohja on valmis ja se näyttää tältä:

Seuraavaksi kerron kuinka olen tehnyt liivissä sekä pannassa näkyvät kukkakoristeet. Olen soveltanut hieman afrikkalaisen kukan ohjeella nämä :)


 Iso kukka:

1. Virkkaa 5 kjs ja yhdistä renkaaksi ps:lla.
2. 4 kjs (ensimmäinen pylvät + 1 kjs), "1 p renkaaseen, 1 kjs, 1 p renkaaseen, 1kjs.." Jatka näin kunnes renkaassa on yhteensä 8 pylvästä. Sulje kierros piilosilmukalla.
3. Siirry piilosilmukalla ensimmäiseen kjs-kaareen. 3 kjs (ensimmäinen pylväs) 2 p samaan kjs-kaareen, 2 kjs, 3 p kjs-kaareen, 2 kjs... Jatka näin kierroksen loppuun.
4. Siirry taas piilosilmukoilla ensimmäiseen kjs-kaareen. 3 kjs (ensimmäinen pylväs) 1 p samaan kjs-kaareen, 2 kjs, 2 p samaan kaareen. Eli jokaiseen kjs-kaareen virkataan 2 p, 2 kjs, 2 p.
5. Virkkaa kjs-kaareen 7 p, ja jokaisen "2 p, 2 kjs , 2 p"-ryhmän väliin yksi kiinteä silmukka. Sulje piilosilmukalla ja päättele työ.

Pienen kukan virkkaat muuten samoin kuin ison kukan, mutta jätä kolmas (3.) kierros väliin. Lisäksi viimeisellä kierroksella virkkaa 7 pylvään sijasta 6 pylvästä.

Virkkaa boleroa varten 2 isoa ja kaksi pientä kukkaa, ja pantaa varten joko yksi iso tai pieni kukka, tai molemmat halutessaan.


Laita iso ja pieni kukka päällekkäin, ja ompele ne napin kanssa kiinni boleron etuosaan. Ompele vielä napit joko vain boleron yläosaan (kuten minä) tai koko matkalle. Erillisiä napinläpiä ei tarvita, koska itse bolero on jo "reikiä" täynnä. Kunhan ei liian isoja eikä pieniä nappeja laita. Ja näin bolero onkin jo valmis. :)


Pannan virkkaus on helppoa:

1. Virkkaa 80 kjs. (Jos teet aikuiselle tai isommalle lapselle, kannattaa virkata enemmän ketjusilmukoita)
2. Käänny virkaten 3 kjs ja virkkaa sitten 1 p jokaiseen silmukkaan. Reunimmaiseen silmukkaan päädyssä virkkaa 4 p, ja käänny sitten vastakkaiselle puolelle ja virkkaa 1 p jokaiseen silmukkaan.
3. Päättele työ ja ompele kuminauha. Missään kuvassa ei näy, mutta pannan takaosa on siis kuminauhaa, näin panta pysyy paremmin paikoillaan eikä tipahda helposti. Virkkaa kukka/kukat ja ompele napin kanssa kiinni pantaan. Ja valmista! :)
Vinkki: Boleroon voi halutessaan virkata myös pitkät hihat. Virkkaa vain 55 kjs ja yhdistä renkaaksi ps:lla. Virkkaa joka viidenteen (5.) silmukkaan 5 pylvästä, aivan kuten itse bolerossa. Joka toinen kierros virkkaa kiinteitä silmukoita. Jatka niin monta kierroksta, kun hiha on mielestäsi sopivan pitkä, ja ompele kiinni. :)

Toivottavasti ohjeesta on teille iloa, ja toivon mukaan olen osannut kirjata kaiken oikein. :) Jos kuitenkin huomaat jotain epäkohtia ohjeessa, tai virkkausvaiheessa ilmenee ongelmia, niin laita ihmeessä viestiä niin pähkäillään yhdessä. :)

Bolero ja panta on virkattu tosiaan neidin synttärimekon kaveriksi, ja täytyy sanoa että olen itsestäni ihan vähän ylpeä tässä kohtaa. Ensimmäinen asukokonaisuus jonka olen alusta asti tehnyt ihan itse. Vaikka bolerokaan ei ihan onnistunut niinkuin olin ajatellut, olen kuitenkin tyytyväinen lopputulokseen. 


Iloisia virkkaushetkiä! :)

Kommentit

  1. Ihana ja pirtsakan värinen :) Ja sinun blogi on ihan paras, jäin heti koukkuun kun löysin tämän ! ;)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

2 x Uniriepu

Voi vitsit että rakastan tuota Novitan puuvilla-bambu lankaa.. Olen hamstrannut sitä nyt alennuksesta, jotta voi sitten talven siitä virkkailla. Nyt juurikin samaisesta langasta valmistui kaksi uniriepua. Aloitin virkkaamaan ystäväni vauvalle yhtä uniriepua, mutta 3,5 vuotias neitimme ilmoitti että hän haluaa myös unirievun. Pupun, samanvärisen kun mitä unipupu. Niinpä tuumasta toimeen. Uniriepu onkin ollut nyt unipupun kanssa neidin rakas unikaveri. :) Yotubesta löytyy oikein mainio ohjevideo ( Täältä ) tuon tähtikuvion virkkaukseen. Samalla ohjeella virkkasin jokunen aika sitten myös tähtipeiton jämälangoista. Pupun ja nallen päät ja muut ruumiinosat olen sitten itse soveltanut päästä. Tähtiosan virkkasin koukulla nro 3,5 ja pään ja kädet nro 2,5. Näin päästä ja käsistä saa vähän jämäkämmät ja tiiviimmät, jotta vanu ei pursuile ulos. :) Muistutukseksi vielä, huomiseen asti on vielä aikaa osallistua  Greengate arvontaan  blogissani! Arvonnan suoritan perjantainpäivä

Virkatut pöytätabletit

No eihän siinä kauaa mennyt, kun yksi työ jo valmistuikin. Eilen aloitin viimeisen tabletin virkkauksen salkkareita katsellessa ja siinähän se sitten valmistui kuin huomaamatta. :) Virkkasin siis yhteensä 4 kappaletta pyöreitä pöytätabletteja. Lankana käytin Novitan Kotiväkeä, sitä vanhaa kotiväkeä nimenomaan. Virkkasin tabletit kaksinkertaisella langalla ja koukulla nro. 3,5. Ja kuten moni varmasti heti huomasi, idea on juhannusruusumatosta peräisin. Ohje on siis täysin sama, tosin jouduin skippaamaan muutaman kierroksen sillä näistä olisi tullut liian isot pieneen pöytäämme, jos olisit tehnyt täysin ohjeen mukaan. Juhannusruusumaton ohjeeseen pääset klikkaamalla  tästä . Ja kylläpäs niistä tuli kivat, vaikka itse sanonkin. Etuna näissä on se että nämä (ainakin toivottavasti) kestää hyvin konepesua. Jospa nämä nyt inspiroisivat pitämään pöydän siistinä. :)

Afrikankukista virkattu pöllö

Tämäkin afrikankukka pöllö on ollut "to do"-listalla ties kuinka kauan. Nyt lopultakin sain sen toteutettua. :) Tämä oli huomattavasti helpompi tehdä kun aiemmin virkkaamani kirahvi, joten olisi ehkä jo silloin pitänyt aloittaa tästä. Pöllöön löytyy ilmeisesti maksullinen ohje Raverlysta, mutta minä virkkasin tämän kuvien pohjalta. Onhan se hitaampaa ja hankalampaa, mutta valmista tuli onneksi kuitenkin. Silmät tein hieman eritavalla kuin alkuperäisessä mallissa mutta tykkään näistä kovasti juuri näin. Lankana käytin Novitan Puuvilla-Bambua ja koukkua nro 2,5. Tykkään niin kovasti tuosta langasta ja sitä on mukavaa virkata. Lisäksi tältä langalta löytyi juuri passelit värit. Pöllö sopii oikein mainiosti sohvatyynyihin, ja siihen se saakin jäädä viereen nukuksimaan. Virkkasin pöllölle ylläri ylläri vielä pienen rusetin, näitä rusetteja, kuten tiedätte, on minulla tapana kylvää vähän joka paikkaan. Tässä vielä kaverukset kuvassa, kirahvi ja pöllö. Lisää kuvi