perjantai 30. toukokuuta 2014

Ompeluohje: Koukkujen säilytystasku

Noniin, kokeillaas sitten saako kukaan tolkkua meikäläisen laatimasta ompeluohjeesta. Näin alkuun selvennän siis, että en ole mikään ammattiompelija ja ohje on ihan omasta päästä laadittu ja varmaan ammattiompelijoiden kauhistus. :) Eli oikeaoppisuudesta en mene takuuseen, mutta ompelukset ovat kyllä pysyneet kasassa omassa käytössä. Joten, tässäpä siis ensimmäinen laatimani ompeluohje:


Valmiin pussukan koko on 35 cm x 24 cm. Kuten huomaatte, tästä tuli hieman erilainen kuin aikaisemmasta, sillä kangas ei riittänyt yhtenäisen taskun tekoon, vaan jouduin tekemään kaksi pienempää taskua. Tästä pääset katsomaan kuvia aiemmin tekemästäni pussukasta, jossa on yhtenäinen tasku.

Tarvitset:
- Kahta erilaista kangasta
- Tukikangasta
- Silkkinauhaa, tai muuta nauhaa solmimista varten

Aloitetaan leikkaamalla kankaasta sopivat palat. Eli pussukan ulko- ja sisäpuoli sekä taskuosat.


Leikkaa myös tukikankaasta sopivat palat. Unohdin mitata palojen koot tekovaiheessa mutta valmiina tosiaan koko työn koko on 35 cm x 24 cm ja taskujen koot 17 cm x 13 cm ja 7,5 cm x 13 cm. Näihin mittoihin kun lisätään noin 1 cm saumavaraa joka suuntaan niin koko on aikalailla sama kuin tässä omassa tekeleessä.

Seuraavaksi silitä tukikankaat kiinni kankaisiin.


Muista silittää tukikangas nurjalle puolelle. :) silitin kankaat taskujen nurjalle puolelle, sekä koko työn päälimmäisen kankaan nurjalle puolelle, eli tässä tapauksessa pallokankaaseen. Värikkääseen kankaaseen en siis silittänyt mitään, vaan silitin sen vain suoraksi helpottamaan ompelemista.

Sitten ommellaan taskut.


Ompele reunat ensin vastakkaisilta puolilta, sen jälkeen toisilta vastakkaisilta reunoilta, kuten kuvassa. Ompele molemmat taskut samaan tapaan.


Ompele sitten taskut kiinni vuorikankaaseen, muista jättää yläpuoli avoimeksi, voi muuten hankaloittaa käyttöä huomattavasti. :) Ompele mahdollisimman reunasta, niin jäljestä tulee huolitellun näköinen. Paitsi tässä minun tapauksessa, suoraan ompeleminen on yllättävän vaikeeta :)

Sitten ommellaan pienet osiot koukkuja varten. Jos pussukka tulee jotain muuta käyttötarkoitusta varten, osioista voi tehdä isommat, tai jättää osiot kokonaan ompelematta.


Ja tässä taas taidonnäyte suoraan ompelusta. :) Mutta siis, idea varmaan selviää tästä kuvasta. Ompele siis taskun pystysuunnassa niin monta osiota kun haluat, ja niin kapeita tai leveitä kuin on tarvis.

Ennen kuin kappaleet ommellaan kiinni toisiinsa, toinen nauhoista täytyy ommella kiinni tässä vaiheessa. Sovita palat toisiinsa ja kokeile rullaamalla, mihin kohtaan solmimisnauhat haluat. Se riippuu siitä, haluatko että pussukka rullautuu kiinni tiukasti vai hieman väljemmin. Tästä kuvasta näkyy mihin kohtaan itse sijoitin nauhat:
Tässä vaiheessa siis riittää että ompelet kankaan keskelle tulevan nauhan. Reunaan tuleva nauha ommellaan kiinni samalla kun kappaleet ommellaan kiinni toisiinsa.

Nyt ommellaankin sitten kappaleet kiinni toisiinsa. Aseta oikeat puolet vastakkain.


Nyt sijoita toinen solmimisnauha paikalleen. Aloita kappaleiden yhteenompelu solmimisnauhan kohdalta, se helpottaa hieman, ja näin nauha tulee ommelluksi kiinni heti alkuun. Ompele työn ympäri, mutta muista jättää pieni pätkä ompelematta, jotta työn saa käännettyä ympäri.

Käännä työ oikeinpäin ja silitä tasaiseksi. Ompele sitten vielä reunasta koko työn ympäri, näin myöskin kääntämisaukko umpeutuu.Ja TADAA, pussukka on valmis. :)

Toivottavasti tästä nyt saa edes jotain tolkkua. Jos huomaatte ohjeessa jotain omituista, tai jonkun oudon epäkohdan niin vinkatkaa toki, voi olla että tässä kirjotellessa on tullut sepitettyä mitä sattuu. Meiltä meni hiirikin rikki, joten pientä tuskaa tuottaa tää läppärin oman hiiren käyttö, en tykkää yhtään! Mutta selvisin, ensviikolla täytyy kyllä saada jostain kunnollinen hiiri ostettua.

Oikein ihania ompeluhetkiä! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti