maanantai 13. lokakuuta 2014

Virkatut korut (ohje)

Noniin, minulta pyydettiin ohjetta aiemmin virkkaamaani koruun, joten nyt valmistui parikin uutta, erilaista korua. Yritän nyt parhaani mukaan jakaa teille jonkinlaisen ohjeen niiden tekoon. :)


Oikeassa reunassa siis aiemmin virkkaamani koru, kaksi muuta ovat nyt viikonlopun aikana valmistuneita. Väriyhdistelmät ei nyt oikein istuneet kohdalleen, mutta hyvää harjoitusta tämäkin. :)

Ensiksi simppeli ohje virkattujen "helmien" tekoon. Moet varmaan ovatkin virkanneet jonkinlaisia palloja ja ideahan tässä on täysin sama. Helmet olen virkannut koukulla nro 2,5 ja Novitan kartano langalla, ruskeat helmet ovat Novitan miamia. Helmet olen täyttänyt ihan tavallisella vanulla, kannattaa vaan laittaa aika reilusti, että helmestä tulee tarpeeksi kova.


1. Tee lankalenkki lankalenkki sormen ympärille, ja virkkaa siihen 6 ks.
2. Virkkaa jokaiseen s:aan 2 ks = 12 ks
3. 1 ks, 2 ks seuraavaan s:aan = 18 ks
4. 2 ks, 2 ks seuraavaan s:aan = 24 ks

(Lisäyskierroksia voit tehdä niin paljon/vähän, kuin haluat, riippuu ihan minkäkokoisen helmen haluat tehdä. Kuvassa olevat pienet helmet on tehty ohjeen 2. kierrokseen asti ( 12 ks) ja isommat 3.kierrokseen( 18 ks). Vaaleassa kaulakorussa isoimmat helmet on virkattu 4. kierrokseen asti.)

5.- 7. Virkkaa 1 ks jokaiseen silmukkaan.
(Aloitetaan pienentämään palloa samalla kaavalla, kuin lisäykset on tehty. Eli jos virkkasit pallon esim. 3 kierrokseen, ensimmäinen vähennys kierros tehdään näin: 1 ks, 2 ks yhteen, 1 ks 2 ks yhteen..Tässä ohjeessa pallo on virkattu 4. kierrokseen asti.)
8. 2 ks, 2 ks yhteen = 18 ks
9. 1 ks, 2 ks yhteen = 12 ks
(Tässä välissä täytä pallo vanulla)
10. 2 ks yhteen koko kierroksen ajan = 6 ks

Kun jäljellä on 6 ks, katkaise lanka ja pujottele se kaikkien silmukoiden läpi, kiristä ja päättele huolella.


Korun riipuksen virkkasin rautalangasta tehdyn renkaan ympärille jonka halkaisija on noin 5 cm. Tähän käy renkaaksi myös esim. vanha korvakoru tai muu joutava metalli- tai puurengas. Itselläni ei sattunut löytymään nyt muuta, joten tein rautalankaan. Rautalankaa on vaam tosi hankala saada tasaiseksi, mutta valmiissa työssä sitä ei onneksi huomaa.


Kuvio virkataan seuraavasti:

1. 5 kjs, sulje renkaaksi piilosilmukalla.
2. 3 kjs (ensimmäinen pylväs) + 1 kjs. *1 p, 1 kjs* Toista *-* vielä 6 kertaa, jolloin renkaassa on yhteensä 8 pylvästä, ja pylväiden välissä 1 kjs.
3. 1 ks jokaiseen pylvääseen, ja 2 ks jokaiseen ketjusilmukkarenkaaseen.
4. Virkkaa joka kolmanteen silmukkaan 3 p.
5. Tässä vaiheessa työ virkataan kiinni renkaaseen, virkkaamalla 2 ks jokaiseen silmukkaan.
6. Viimeisenä reunus: Virkkaa ensin 6 p samaan silmukkaan, jätä yksi s väliin, 1 ks seuraavaan s:aan, taas 1 silmukka väliin, seuraavaan 6 p. Jatka näin kierroksen loppuun ja päättele.


Koristele halutessasi rengas helmillä haluamallasi tavalla. Näihin koristeisiin tarvitsen korupiikkejä ja pyöröpihdit.

Sitten vaan kasaat korun, tarvitsen virkattujen helmien pujotteluun ompeluneula avuksi. Itse lisäsin riipukseen vielä ompelemalla muutaman helmen, kuten näkyy kuvassa. :) Tässä näkyy myös toinen väsäämäni koru, auringonkukkariipuksella. Koru on hyvin yksinkertainen tehdä. Käytin pohjana metallirengasta, jonka päälle ensin virkkasin Novitan miamilla kierroksen kiinteitä silmukoita. Terälehdet virkkasin seuraavasti:

1. Virkkaa joka 3:nteen silmukkaan *1 ks, 1 puolip, 1 p, 1 puolip, 1 ks* Toista näin koko kierros loppuun.
Toivottavasti tästä ohjeesta on iloa. :) Näiden korujenkin virkkauksessa on vain mielikuvitus rajana, mahdollisuuksia on nimittäin ihan rajattomasti. Seuraavaksi taidankin siirtyä taas tuoksupussimaailmaan, ja kilpailutyökin karkkineule kisaan pitäis saada valmiiks asti.. Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille!

2 kommenttia: