Siirry pääsisältöön

Kärpässienihelistimen ohje

Kaverini pyysi minua virkkaamaan hänelle kärpässienihelistimen, sellaisen kun olen aikaisemmin virkannut. Siinä vimmassa sitten valmistui useampikin helistin ja samalla ajattelin laittaa teille tänne ohjeen, jotta muutkin innokkaan virkkailijat pääsevät halutessaan sitä kokeilemaan. En mene takuuseen, että juuri tämä kehittelemäni ohje olisi kaikista paras, varmasti parannuskohtia on. Mutta kyseinen ohje on siis aivan oma kehitelmäni ja vapaassa käytössä, kunhan mainitsette ohjeen alkuperän. :)

Virkkaukseen käytin Novitan Miami lankaa (paitsi vaaleanpunainen) ja koukkua numero 3,5.
Tässä kaikki helistimeen tarvittavat osat/tarvikkeet:
- Lakki
- Jalka
- Pilkkuja (niin monta kun itse haluaa)
- Pahvia
- Vanua
- Suklaamunan yllätysosa & kulkusia

 Lakki:

1. Tee lankalenkki sormen ympärille ja virkkaa siihen 6 ks.
2. Virkkaa jokaiseen s:aan 2 ks = 12 ks.
3. 1 ks, seuraavaan s:aan 2 ks.. jatka loppuun koko kierros = 18 ks.
4. 2ks, seuraavaan s:aan 2ks.. jatka kierroksen loppuun = 24 ks.
Jatka lisäyksiä tähän tapaan kuten olet virkannut loppuun kierroksen 6 ks, 2 ks samaan. Tällöin silmukoita on yhteensä 48.
5. Tee seuraavat kierrokset ilman lisäyksiä. Eli jokaiseen silmukkaan 1 ks. Tee kierroksia niin monta kunnes lakki näyttää mielestäsi sopivalta. Itse virkkasin 6 kierrosta.

Eli lakin ohje on sama kun alottaisit virkkaamaan palloa. :)


Jalka:

1. Tee lankalenkki sormen ympärille ja virkkaa siihen 6 ks.
2. Virkkaa jokaiseen s:aan 2 ks = 12 ks
3. 1 ks, 2 ks samaan silmukkaan, jatka loppuun koko kierros = 18 ks
Tähän väliin virkkaa taas kierroksia lisäämättä. Eli jokaiseen silmukkaan 1 ks. Jatka virkkausta niin pitkään kunnes jalkaosa on sopivan korkuinen, itse virkkasin 13 kierrosta.

Seuraavaksi virkataan lakin alaosa. Älä katkaise lankaa vaan jatka virkkausta suoraan jalkaosaan.

4. Virkkaa jokaiseen s:aan 2 ks = 36 ks.
5. Virkkaa 5 ks, seuraavaan s:aan 2 ks samaan. Jatka koko kierros loppuun = 42 ks
6. Virkkaa 6 ks, seuraavaan s:aan 2 ks samaan. Jatka koko kierros loppuun = 48 ks.
7. Tee vielä yksi kierros virkkaamalla 1 ks jokaiseen silmukkaan.

Kuten huomaat, nyt sekä lakissa että jalassa on saman verran kierroksia (48), tämä helpottaa kappaleiden ompelua toisiinsa.

 Pilkut:

1. Tee lankalenkki ja virkkaa siihen 6 ks.
2. Virkkaa jokaiseen s:aan 2 ks = 12 ks.

Huom! Voit tehdä pilkuista halutessasi pienemmät, tällöin virkkaa vain 1.kierros.

Kokoaminen:

Ompele ensin pilkut kiinni lakkiosaan. Tämän jälkeen aloita ompelemaan lakki- ja jalkaosaa kiinni toisiinsa. Kun olet noin puolessa välissä, täytä jalka, ja sovita pahvinpala paikoilleen. Pahvinpala tulee siis aivan lakkiosan alareunaan, siihen missä jalkaosa alkaa. Täytä myös lakkiosa ja sujauta "helistin"osa vanun keskelle. Ompele sen jälkeen reuna kokonaan kiinni, ja helistin on valmis. :)Toivottavasti tästä ohjeesta on teille iloa! :) Ja että teksti on tarpeeksi selkeää.. Laittakaa toki kommenttia jos joku kohta on epäselvä! 

Virkkauksen iloa! :)

Kommentit

 1. Voi mitä kaikkea ihanaa olet tehnyt! Kuulin jostain että pääsiäisen "ongelmajätteillekin" on keksitty käyttöä, sehän on hieno asia, ja löysin tänne. Täytynee itsekin virkata jonkinlaisia helistimiä, eli aloittaa taas uusi virkkuu:D
  Turkoosi laukku on tosi söpö:) Paremmalla ajalla palaan tänne, nyt vain kahvikupin ääressä..
  Oikein ihania hetkiä sulle sinne kaikenlaisten projektien parissa ja mukavaa kevättä!
  terv. yks toinen virkkuulankahamsteri;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta viestistäsi! :) on aina mukava kuulla jos on jollain tavalla inspiroinut muita. Oikein ihanaa kevättä myös sinulle ja mukavia virkkaushetkiä! Tervetuloa vierailulle myös jatkossa. :)

   Poista
 2. Korvaa tuo pahvi kanapaketin keltaisella muovilla tai hunapurkin kannella, niin lelun voi pestä pesukoneessa. Ja luulisin että virkattu pinta on mielenkiintoisen tuntuinen pikku-ihmiselle joka tutkii maailmaa suullaan. Eli tosi kiva idea :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

2 x Uniriepu

Voi vitsit että rakastan tuota Novitan puuvilla-bambu lankaa.. Olen hamstrannut sitä nyt alennuksesta, jotta voi sitten talven siitä virkkailla. Nyt juurikin samaisesta langasta valmistui kaksi uniriepua. Aloitin virkkaamaan ystäväni vauvalle yhtä uniriepua, mutta 3,5 vuotias neitimme ilmoitti että hän haluaa myös unirievun. Pupun, samanvärisen kun mitä unipupu. Niinpä tuumasta toimeen. Uniriepu onkin ollut nyt unipupun kanssa neidin rakas unikaveri. :) Yotubesta löytyy oikein mainio ohjevideo ( Täältä ) tuon tähtikuvion virkkaukseen. Samalla ohjeella virkkasin jokunen aika sitten myös tähtipeiton jämälangoista. Pupun ja nallen päät ja muut ruumiinosat olen sitten itse soveltanut päästä. Tähtiosan virkkasin koukulla nro 3,5 ja pään ja kädet nro 2,5. Näin päästä ja käsistä saa vähän jämäkämmät ja tiiviimmät, jotta vanu ei pursuile ulos. :) Muistutukseksi vielä, huomiseen asti on vielä aikaa osallistua  Greengate arvontaan  blogissani! Arvonnan suoritan perjantainpäivä

Virkatut pöytätabletit

No eihän siinä kauaa mennyt, kun yksi työ jo valmistuikin. Eilen aloitin viimeisen tabletin virkkauksen salkkareita katsellessa ja siinähän se sitten valmistui kuin huomaamatta. :) Virkkasin siis yhteensä 4 kappaletta pyöreitä pöytätabletteja. Lankana käytin Novitan Kotiväkeä, sitä vanhaa kotiväkeä nimenomaan. Virkkasin tabletit kaksinkertaisella langalla ja koukulla nro. 3,5. Ja kuten moni varmasti heti huomasi, idea on juhannusruusumatosta peräisin. Ohje on siis täysin sama, tosin jouduin skippaamaan muutaman kierroksen sillä näistä olisi tullut liian isot pieneen pöytäämme, jos olisit tehnyt täysin ohjeen mukaan. Juhannusruusumaton ohjeeseen pääset klikkaamalla  tästä . Ja kylläpäs niistä tuli kivat, vaikka itse sanonkin. Etuna näissä on se että nämä (ainakin toivottavasti) kestää hyvin konepesua. Jospa nämä nyt inspiroisivat pitämään pöydän siistinä. :)

Afrikankukista virkattu pöllö

Tämäkin afrikankukka pöllö on ollut "to do"-listalla ties kuinka kauan. Nyt lopultakin sain sen toteutettua. :) Tämä oli huomattavasti helpompi tehdä kun aiemmin virkkaamani kirahvi, joten olisi ehkä jo silloin pitänyt aloittaa tästä. Pöllöön löytyy ilmeisesti maksullinen ohje Raverlysta, mutta minä virkkasin tämän kuvien pohjalta. Onhan se hitaampaa ja hankalampaa, mutta valmista tuli onneksi kuitenkin. Silmät tein hieman eritavalla kuin alkuperäisessä mallissa mutta tykkään näistä kovasti juuri näin. Lankana käytin Novitan Puuvilla-Bambua ja koukkua nro 2,5. Tykkään niin kovasti tuosta langasta ja sitä on mukavaa virkata. Lisäksi tältä langalta löytyi juuri passelit värit. Pöllö sopii oikein mainiosti sohvatyynyihin, ja siihen se saakin jäädä viereen nukuksimaan. Virkkasin pöllölle ylläri ylläri vielä pienen rusetin, näitä rusetteja, kuten tiedätte, on minulla tapana kylvää vähän joka paikkaan. Tässä vielä kaverukset kuvassa, kirahvi ja pöllö. Lisää kuvi