maanantai 23. heinäkuuta 2012

Ohje pipon virkkaukseen

Yritän nyt kirjotella tänne pipon ohjeen, ja toivon että siitä on hyötyä muillekkin. Tämän olen itse kokeillut ja hyväksi todennut. :)


Kuvan pipot on kaikki tehty kyseisellä ohjeella, lankana Novitan Miami ja koukkuna numero 3,5. (HUOM!Koukun koko ja langan paksuus vaikuttaa siihen, kuinka monta lisäyskierrosta tarvitsee tehdä.)

Tässä linkki josta löytyy kaikki virkkauksen perus-silmukat: http://www.novita.fi/public/File/virkkauksen%20perussilmukat.pdf

Pipo:

-Tee ensin lankalenkki, ja virkkaa siihen 8 ks.

1. krs: Tee jokaiseen ks:aan 2 ks.= 16 ks.
2. krs: Virkkaa 1 ks normaalisti, ja seuraavaan silmukkaan 2 ks, 1 ks, 2 ks samaan.. jatka kierroksen loppuun = 24 ks.
2. krs: Virkkaa 2 ks normaalisti, ja seuraavaan silmukkaan 2 ks.. = 32 ks.
3. krs: 3 ks, seuraavaan 2 ks samaan...
4. krs: 4 ks, seuraavaan 2ks..
5. krs: 5 ks, seuraavaan 2ks...

-Jatka lisäyksiä tähän malliin, ja tee niin monta kierrosta, kunnes pipo näyttää tarpeeksi leveältä. Kun pipo on mielestäsi tarpeeksi leveä, jatka virkkausta tasaisesti, ilman lisäyksiä. Lisäyskierroksien jälkeen pipo voi muistuttaa hieman pannulappua, mutta asettuu kyllä kun jatkaa vaan normikierroksien virkkausta. :)

Korvaläpät:


-Virkkaa pipon reunaan 18 ks.. (huom, jos läppä näyttää liian kapealta, voit lisätä silmukoita. Tee kuitenkin parillinen määrä, esim, 20,24 ym. Näin kaventaminen pysyy tasaisena)

2. krs: Tee kääntymiseen yksi ketjusilmukka ja sitten 18 ks normaalisti.
3. krs: Kääntymiseen yksi kjs, sen jälkeen 2 ks yhteen, 14 ks normaalisti, ja lopussa 2 ks yhteen.
4. krs: Kääntymiseen yksi kjs, 2 ks yhteen, 12 ks normaalisti, ja 2 ks yhteen. 

-Jatka kierroksia tähän malliin. Eli 5. kierros samalla tavalla kuin muut, paitsi väliin tulevat "normaalisti" tehtävät kiinteätsilmukat (ks) vähenevät joka kierroksella. Eli 5. kierroksella 10 ks, seuraavalla 8 ks, aina siihen asti että jäljellä on 4 silmukkaa. Tee toinen korvaläppä samalla tavalla. 

Kun molemmat korvaläpät on tehty, tee vielä koko pipon ympäri yksi kierros kinteää silmukkaa. Kuvassa tehty eri värillä. 

Toivottavasti ohjeesta on apua ja saatte jotain tolkkua tästä :) Kysykää ihmeessä jos ette jotain kohtaa ymmärrä, niin yritän selittää paremmin! 

Jos pöllöpipon tai kirahvipipon virkkaus kiinnostaa, blogistani löytyy ohjeet myös niihin. :)
Kirahvipipon ohje löytyy tästä linkistä, ja pöllöpipon ohje täältä. :)

9 kommenttia:

 1. Pitääkin kokeilla Onjalle tehdä pipo näillä ohjeilla :) Kiitos!

  VastaaPoista
 2. Ihania pipoja, piti omalle kummipojalle tehdä tuollainen pöllöpipo :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä. Tällaista juuri etsinkin. Itse kokeilen, josko saisin lipan vielä tuohon liitettyä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenkin tehnyt lippapipoja viime aikoina, täältä blogista löytyy kuvia! :) alkuun oli vähän ongelmia lipan kanssa mutta sain sen onnistumaan lopulta. :)

   Poista
 4. Ihana pipo ohje lapselle :) Osaatkos neuvoa.. Mikähän mahto mennä pieleen. Aloin tekemään pipoa juuri samoilla silmmukka määrillä kun sinulla :) kyseessä saman ikäinen lapsi. Pipo näyttää ihan järkyttävän isolta jo päälaen tekemisen jälkeen. Kokeilin omaan päähän ja se on itsellenikin tosi tosi iso. Kannattaako minun vähentää mistä, että pipo pienenisi lapsen päähän sopivaks. Alotus silmukoista? vai silmukoiden lisäys kerroksista vaan reilusti? tein kymmen lisäys kerrosta niinkun ohjeessa kerroit itsekkin tekeneesi. Ja nyt kun jatkoin pipon tekoa.. Tuntuu, että se vaan levenee ja levenee eikä ala tuon sinun pipon tekemäsi näköisesti ns. laskeutua. Tämä näyttää ihan kattila pannun aluselta :D Helppi olisi ihan paikallaan :) Tahtoisin niin lapselle tuollaisen ihana pipon. Olen virkannut ennenkin todella paljon, mutta nyt en ymmärrä missä vika :/

  VastaaPoista
 5. Moi! olisiko langassa ja koukussa eroa? Muokkasin juuri ohjetta ja laitoinkin siihen, että kyseiset pipot on tehty novitan miamilla ja koukulla numero 3,5. :) Mutta vähennät vain lisäyskierroksia niin, että päälaen osa ei enää ole niin iso. Olen itsekkin havainnut että lisäyksien jälkeen työ näyttää enemmänkin pannulapulta, mutta asettuu kun tarpeeksi pitkälle on tavallisia kierroksia tehnyt. :)

  VastaaPoista
 6. Minkähänlainen päänympärys näissä on? :)

  VastaaPoista
 7. Hei! :) En tiedä että huomaatko tätä kysymystä,kun on niin vanha kirjoitus jo. Mutta kysyisin vaan että tehdäänkö nuo korvaläpät erikseen tuohon? Ehkä vähän hölmö kysymys,mutta vasta ensinmäisiä tämmösiä kunnon virkkaustöitä menossa ja ei oikein vielä ymmärrä näitä kaikkia tapoja ja ohjeita.. On muuten todella hienoja pipoja! :)

  VastaaPoista