Virkattu helistin (ohje)

Lapselle voi virkata vaikka mitä, tällä kertaa kokeilin helistintä. Laittelen ohjeen tänne, joka on siis ihan omaa tuotantoa, eli aloin vaan virkkailemaan ja keksin osat sitä mukaa.

Tässä valmis helistin. Korkeus n. 15 cm, ja lankana käytin (yllätys yllätys) Novita Miamia, ruskeaa ja limen vihreää, koukkukoko 3,5. Lisäksi tarvitaan täytettä, eli esim. vanua, ja halutessaan myös vähän silkkinauhaa ja pari nappia.


Helistimen teko aloitetaan rengasosasta. Eli virkkaa 12 kjs, ja sulje rengas piilosilmukalla. Jatka virkkausta spiraalina kiinteillä silmukoilla. (Huom. jos haluat isomman helistimen tai lanka on hyvin ohutta, ketjusilmukoita voi tehdä enemmän. Muutenkin määrää voi muutella sen mukaan minkä kokoisen helistimen haluaa.) Tässä virkkasin 32 kierrosta. Täytä rengas ja ompele päät yhteen, tai virkkaa piilosilmukoilla, kumpi tuntuu mukavammalta. 


Tee seuraavaksi pää-osa. Tässä hyvä ohje pallon virkkaukseen: http://www.suurikasityo.fi/artikkelit/art607-Ohje-amigurumien-palloon.html Tee ohjeen mukaan haluamasi kokoinen pallo, mutta jätä alaosa avonaiseksi, eli älä tee kavennuksia loppuun asti. 


Tein kavennuksia siihen asti että kun olin virkannut 2 ks, ja 2 ks yhteen. 


Seuraavaksi nallehelistin saa korvat ja nenän. 

Nenä: Aloita virkkaamaan kuten päätä (ks. ohje). Tee vain yksi lisäyskierros (1 ks, 2 ks seuraavaan). Tee vielä yksi kierros pelkkiä kiinteitä silmukoita ilman lisäyksiä. 

Korvat: Aloita samalla tavalla kuin pää, eli aloituslenkkiin 6 ks, seuraavalla kierroksella jokaiseen silmukkaan  2 ks= 12 ks. Tee vielä yksi kierros kiinteitä silmukoita ilman lisäyksiä. 

Huom. Jätä lankaa reilusti lopetuksen jälkeen, jolla voit ommella osat kiinni päähän. 


Ompele osat paikoilleen pienillä pistoilla.


Seuraavaksi kirjaile nenä ja silmät. (Tai kuten valmiista kuvasta huomaa, ompelin silmien paikalle kaksi pientä nappia, koska en ollut oikein tyytyväinen näihin silmiin.) 


Helistimenä käytin kahta korkkia, joiden sisällä on pieni kissanpannasta aikoinaan irronnut kulkunen. Tässä voi käyttää mitä vaan keksii, isommassa helistimessä esim. kinder-munan sisus toimisi varmasti hyvin. Laita helistinosa pään sisään, ja täytä pää. Koita saada päästä mahdollisimman pehmeä, eli että helistinosa on mahdollisimman keskellä pehmusteita. 


Lopuksi ompele pää paikalleen, ja koristele halutessasi silkkinauhalla. Koska lelu on tarkoitettu lapsille, kannattaa silkkinauhakin tikata kiinni helistimeen. 


Ja näin helistin on valmis! Käytä mielikuvitustasti, nallen sijasta voi tehdä hyvin vaikka kissan tai pupun, kun muuttelee vähän korvia tai nenää. Osien ompelun kanssa kannattaa olla tarkkana, etteivät esim. silmät irtoile. 

Kommentit

 1. Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä, todella simppeli tehdä! :)

   Poista
  2. Kiitos kivasta ohjeesta! Minähän kokeilin

   http://ellinkoti.blogspot.fi/2013/06/virkattu-nalle-helistin.html

   Tuli kyllä ihan erinäköinen kun sulla :D

   Poista
 2. Heippa! Jokin aika sitten löysin tämän kivan blogisi, kun etsiskelin jotain ideaa, mitä voisin tehdä pienelle kummipojalle. Tämä helistin idea oli juuri sopiva! :) Teinkin sitten pupuhelistimen. Linkitin tämän postauksesi blogiini, koska tein helistimen renkaan samalla idealla kuin sinä. Muut osat teinkin sitten omasta päästä. Tervetuloa katsomaan joskus! :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit