Siirry pääsisältöön

Virkattu helistin (ohje)

Lapselle voi virkata vaikka mitä, tällä kertaa kokeilin helistintä. Laittelen ohjeen tänne, joka on siis ihan omaa tuotantoa, eli aloin vaan virkkailemaan ja keksin osat sitä mukaa.

Tässä valmis helistin. Korkeus n. 15 cm, ja lankana käytin (yllätys yllätys) Novita Miamia, ruskeaa ja limen vihreää, koukkukoko 3,5. Lisäksi tarvitaan täytettä, eli esim. vanua, ja halutessaan myös vähän silkkinauhaa ja pari nappia.


Helistimen teko aloitetaan rengasosasta. Eli virkkaa 12 kjs, ja sulje rengas piilosilmukalla. Jatka virkkausta spiraalina kiinteillä silmukoilla. (Huom. jos haluat isomman helistimen tai lanka on hyvin ohutta, ketjusilmukoita voi tehdä enemmän. Muutenkin määrää voi muutella sen mukaan minkä kokoisen helistimen haluaa.) Tässä virkkasin 32 kierrosta. Täytä rengas ja ompele päät yhteen, tai virkkaa piilosilmukoilla, kumpi tuntuu mukavammalta. 


Tee seuraavaksi pää-osa. Tässä hyvä ohje pallon virkkaukseen: http://www.suurikasityo.fi/artikkelit/art607-Ohje-amigurumien-palloon.html Tee ohjeen mukaan haluamasi kokoinen pallo, mutta jätä alaosa avonaiseksi, eli älä tee kavennuksia loppuun asti. 


Tein kavennuksia siihen asti että kun olin virkannut 2 ks, ja 2 ks yhteen. 


Seuraavaksi nallehelistin saa korvat ja nenän. 

Nenä: Aloita virkkaamaan kuten päätä (ks. ohje). Tee vain yksi lisäyskierros (1 ks, 2 ks seuraavaan). Tee vielä yksi kierros pelkkiä kiinteitä silmukoita ilman lisäyksiä. 

Korvat: Aloita samalla tavalla kuin pää, eli aloituslenkkiin 6 ks, seuraavalla kierroksella jokaiseen silmukkaan  2 ks= 12 ks. Tee vielä yksi kierros kiinteitä silmukoita ilman lisäyksiä. 

Huom. Jätä lankaa reilusti lopetuksen jälkeen, jolla voit ommella osat kiinni päähän. 


Ompele osat paikoilleen pienillä pistoilla.


Seuraavaksi kirjaile nenä ja silmät. (Tai kuten valmiista kuvasta huomaa, ompelin silmien paikalle kaksi pientä nappia, koska en ollut oikein tyytyväinen näihin silmiin.) 


Helistimenä käytin kahta korkkia, joiden sisällä on pieni kissanpannasta aikoinaan irronnut kulkunen. Tässä voi käyttää mitä vaan keksii, isommassa helistimessä esim. kinder-munan sisus toimisi varmasti hyvin. Laita helistinosa pään sisään, ja täytä pää. Koita saada päästä mahdollisimman pehmeä, eli että helistinosa on mahdollisimman keskellä pehmusteita. 


Lopuksi ompele pää paikalleen, ja koristele halutessasi silkkinauhalla. Koska lelu on tarkoitettu lapsille, kannattaa silkkinauhakin tikata kiinni helistimeen. 


Ja näin helistin on valmis! Käytä mielikuvitustasti, nallen sijasta voi tehdä hyvin vaikka kissan tai pupun, kun muuttelee vähän korvia tai nenää. Osien ompelun kanssa kannattaa olla tarkkana, etteivät esim. silmät irtoile. 

Kommentit

 1. Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä, todella simppeli tehdä! :)

   Poista
  2. Kiitos kivasta ohjeesta! Minähän kokeilin

   http://ellinkoti.blogspot.fi/2013/06/virkattu-nalle-helistin.html

   Tuli kyllä ihan erinäköinen kun sulla :D

   Poista
 2. Heippa! Jokin aika sitten löysin tämän kivan blogisi, kun etsiskelin jotain ideaa, mitä voisin tehdä pienelle kummipojalle. Tämä helistin idea oli juuri sopiva! :) Teinkin sitten pupuhelistimen. Linkitin tämän postauksesi blogiini, koska tein helistimen renkaan samalla idealla kuin sinä. Muut osat teinkin sitten omasta päästä. Tervetuloa katsomaan joskus! :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

2 x Uniriepu

Voi vitsit että rakastan tuota Novitan puuvilla-bambu lankaa.. Olen hamstrannut sitä nyt alennuksesta, jotta voi sitten talven siitä virkkailla. Nyt juurikin samaisesta langasta valmistui kaksi uniriepua. Aloitin virkkaamaan ystäväni vauvalle yhtä uniriepua, mutta 3,5 vuotias neitimme ilmoitti että hän haluaa myös unirievun. Pupun, samanvärisen kun mitä unipupu. Niinpä tuumasta toimeen. Uniriepu onkin ollut nyt unipupun kanssa neidin rakas unikaveri. :) Yotubesta löytyy oikein mainio ohjevideo ( Täältä ) tuon tähtikuvion virkkaukseen. Samalla ohjeella virkkasin jokunen aika sitten myös tähtipeiton jämälangoista. Pupun ja nallen päät ja muut ruumiinosat olen sitten itse soveltanut päästä. Tähtiosan virkkasin koukulla nro 3,5 ja pään ja kädet nro 2,5. Näin päästä ja käsistä saa vähän jämäkämmät ja tiiviimmät, jotta vanu ei pursuile ulos. :) Muistutukseksi vielä, huomiseen asti on vielä aikaa osallistua  Greengate arvontaan  blogissani! Arvonnan suoritan perjantainpäivä

Virkatut pöytätabletit

No eihän siinä kauaa mennyt, kun yksi työ jo valmistuikin. Eilen aloitin viimeisen tabletin virkkauksen salkkareita katsellessa ja siinähän se sitten valmistui kuin huomaamatta. :) Virkkasin siis yhteensä 4 kappaletta pyöreitä pöytätabletteja. Lankana käytin Novitan Kotiväkeä, sitä vanhaa kotiväkeä nimenomaan. Virkkasin tabletit kaksinkertaisella langalla ja koukulla nro. 3,5. Ja kuten moni varmasti heti huomasi, idea on juhannusruusumatosta peräisin. Ohje on siis täysin sama, tosin jouduin skippaamaan muutaman kierroksen sillä näistä olisi tullut liian isot pieneen pöytäämme, jos olisit tehnyt täysin ohjeen mukaan. Juhannusruusumaton ohjeeseen pääset klikkaamalla  tästä . Ja kylläpäs niistä tuli kivat, vaikka itse sanonkin. Etuna näissä on se että nämä (ainakin toivottavasti) kestää hyvin konepesua. Jospa nämä nyt inspiroisivat pitämään pöydän siistinä. :)

Afrikankukista virkattu pöllö

Tämäkin afrikankukka pöllö on ollut "to do"-listalla ties kuinka kauan. Nyt lopultakin sain sen toteutettua. :) Tämä oli huomattavasti helpompi tehdä kun aiemmin virkkaamani kirahvi, joten olisi ehkä jo silloin pitänyt aloittaa tästä. Pöllöön löytyy ilmeisesti maksullinen ohje Raverlysta, mutta minä virkkasin tämän kuvien pohjalta. Onhan se hitaampaa ja hankalampaa, mutta valmista tuli onneksi kuitenkin. Silmät tein hieman eritavalla kuin alkuperäisessä mallissa mutta tykkään näistä kovasti juuri näin. Lankana käytin Novitan Puuvilla-Bambua ja koukkua nro 2,5. Tykkään niin kovasti tuosta langasta ja sitä on mukavaa virkata. Lisäksi tältä langalta löytyi juuri passelit värit. Pöllö sopii oikein mainiosti sohvatyynyihin, ja siihen se saakin jäädä viereen nukuksimaan. Virkkasin pöllölle ylläri ylläri vielä pienen rusetin, näitä rusetteja, kuten tiedätte, on minulla tapana kylvää vähän joka paikkaan. Tässä vielä kaverukset kuvassa, kirahvi ja pöllö. Lisää kuvi